Activiteitenbegeleider

U bevindt zich hier: Home | Dossiers | Welzijn | Activiteitenbegeleider

Activiteitenbegeleider

Symbool activiteitenbegeleider

'Omgaan met levensvragen is moeilijk, maar ik zie het als uitdaging om samen met de bewoner te zoeken naar wat nodig is.'  (activiteitenbegeleider)

Wat doet een activiteitenbegeleider

Een activiteitenbegeleider (externe link) of sociaal pedagogisch werker begeleidt cliënten bij (zinvolle) activiteiten in het dagelijks bestaan. Doel is het lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden van de deelnemers. Activiteiten zijn doelgericht en methodisch, vaak op basis van een activiteitenplan voor de individuele bewoner. Activiteitenbegeleiders in verpleeghuizen werken meestal samen met verzorgenden, de psycholoog, de geestelijk verzorger en vrijwilligers.

Ervaring met levensvragen

Activiteitenbegeleiders merken op dat gedragingen van ouderen ‘ingesleten patronen zijn’. Dementerende ouderen zijn vaak verdrietig en praten veel over het gezin waarin ze opgroeiden. Activiteitenbegeleiders horen cliënten regelmatig zeggen dat 'het niet meer hoeft'. Een activiteitenbegeleider zegt dat achter de gedragingen van de ouderen  behoefte zit aan aandacht, aanraking en erbij horen. 'Ouderen missen intimiteit.'

Omgaan met levensvragen

De ene activiteitenbegeleider vindt het moeilijk en de ander vindt het juist een uitdaging om met levensvragen van cliënten om te gaan. In sommige organisaties begeleiden activiteitenbegeleiders samen met de geestelijk verzorger gespreksgroepen of maken zij levensboeken met cliënten. Of dit mogelijk is hangt af van zowel eigen belangstelling als van beschikbare tijd. 

Materialen en literatuur

Kijk in de materialenbank voor meer materialen.

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

  • Mevrouw Heer

netwerklevensvragen.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.